مد و لباس
روندهای شگفتانگیز غذایی ۲۰۲۵ که نباید از دست دهید!
در سال ۲۰۲۵ بیش از هر زمان دیگری، روندهای غذایی با تکنولوژی، پایداری و بازگشت به سنتهای راکد جذابیت خاصی پیدا کردهاند. چه شیفته باشید آشپزی خانگی یا بهدنبال کشف غذاهای رستورانی هستید، پیشبینی میکنم ۷ روند کلیدی امسال زندگیتان را تغییر دهند! این روندهای غذایی نهتنها سلامت شما را بهبود میبخشند بلکه فرهنگ و محیط زیست را نیز تحتتأثیر قرار میدهند. در این مقاله به همانند «چه کسی»، «چه زمانی» و «چرا» این روندها برجسته شدهاند، تا همه سوالات شما پاسخ داده شود.
۱. رونق غذاهای گیاهی و سوئیچ به سبک زندگی سبز
یکی از پراهمیتترین روندهای غذایی ۲۰۲۵، مصرف غذاهای گیاهی نوین است. با افزایش آگاهی از تغییرات اقلیمی و اهمیت رژیم سالم، شرکتهای غذایی مثل Impossible Foods و Beyond Meat درآمدهایشان را ۳۰٪ در مقایسه با دو سال پیش افزایش دادهاند.
– چرا غذاهای گیاهی؟
- کاهش کربن ناشی از پروتئینهای حیوانی
- حتی بازگشت به روتینهای غذایی اسلامی با محوریت گیاهان
- استقبال فزاینده جوانان ایرانی از رژیم سبکتر
– راههای هوشمندانه یکپارچهسازی
آشپزخانههایی مثل رستوران Sol Foods در تهران نمونههای خلاقانهای از رمزگشایی این روند نشان دادهاند. خوراک سویا، قارچهای راکد، و سبوس گندم با اصول جدید شیمی-غذایی ترکیب شده تا حس شما را با واقعیتهای تازهای روبهرو کند. در خانه نیز چنین تغییرات سادهای مثل جایگزینی برنج سفید با برنج کاملدانه و افزودن نخود به سالادها به شما کمک میکند.
۲. شکار کالریهای معادل: جبران انرژی با غذاهای پایینکالری اما پرمغذی
در دنیایی که سنجش کالری به هوشمندترین حالت خود رسیده، غذاهایی مثل توت فرنگیهای خشککرده غیرشیرین یا کنسروهای سبک بازدار با خامههای گیاهی بهدنبال هیجان انواع رژیمها هستند.
– لیست ۵ غذای انقلابی این زمینه
- گوجههای خیابانی با ۲ کالری در هر عدد
- زلال تخممرغ فروزن با افزودنیهای فیبر طبیعی
- چایهای سبکتر مانند Matcha شمالی دوپهلو
- ماست بدون لاکتوز با ۷۰٪ کمتر کالری
- سویاگوجه جایگزین گوشت
– نوسانات مارکت بر اساس این نیازها
براساس آمار جدید بنیاد صادرات غذاهای ویژه ایران، سال گذشته این زمینه ۱۵٪ افزایش فروش داشت. این یعنی یک روند بلندمدت نه یک مد گذرای.
۳. سوختوساز با کامپانیهای نگهدارنده محیط زیست
این روند جدید علاوهبر تعرض به دیگریها، چالشهای آشپزخانهای خود را حل کرده است. از تولید شیر فوری از ضایعات چغندرقند تا استفاده از بطریهای بیودگرداپذیر با مارکهای داخلی مثل روساره، تمام جهان را در راستای سبکتر کردن زمین متحد کردهاند.
– اقدامات ایرانیان در این داستان
هر ساله معادل ۳ میلیون گونی زباله هدر میرود. کارآفرینان محلی با طراحی سرویس سبززا فایت، شهریور ۱۴۰۳ بیش از ۵۰۰ رستوران برجسته را به فرهنگهای اکو-فریهای جذب کردند. شاید شما نیز بتوانید با این دغدغه زیستمحیطی تصمیم گیرید.
۴. روندهای ابرغذایی (Superfood) با هویت محلی
این بار ابرغذاها را دیگر نمیتوان بدون درنظرگیری محصولات بومی دانست. از کره ازادونه خالص اصفهانی تا اضافه شدن تخمهای عربی به منوهای روزانه، دغدغه گذشت.
– چرا ابرغذاهای شرقی؟
- کمتر قابلیت حساسیت متقابل نسبت به ابرغذاهای غربی
- توافقات تولیدی با شرایط اقلیمی خاص ایران
- کشف شیمیاییات ضدسرطانی در سماق و تخمSubviews
۵. تطبیق مغزهای جوان با تغییرات رفتاری!
من دیگر صحبت از جلوه غذاهای باشکوه در رسانههای اجتماعی نیستم ــ فستفودهای ساختهشده با تعامل هوشمصنوعی با بدن مخاطب! اپلیکیشنهایی مثل FoodFitch با استناد به هوش مصنوعی در تهران، بستههای غذایی شخصیسازیشده با اهنگ متابولیسم افراد تولید کردند. این روند با آهنگ سریع قدمهایی به جلو آمده است.
– این عصر فضایی: چطور رخنه کرده؟
چنین سیستمی بر اساس تحلیل دادههای بیولوژیکی و آزمایشات DNA در منزل شما کار میکند. جالب است که هزینه هوشمندشدگی این زمینه سهسال پیش ۵ میلیون تومان بوده، امروزه تنها به یک آنالیز ساده و اسکن چند ثانیهای محدود میشود.